Coaching, iets voor mij?

Hieronder vind je een persoonlijke samenvatting van het boek “Ik wil een coach!” van Marleen Boen, Leen Lambrechts en Georges Anthoon.

Een aantal vooroordelen over coaching op een rijtje

Coaching is voor mensen met problemen.

Het is jammer wanneer alleen maar een beroep gedaan wordt op een coach als het dreigt mis te gaan. Het is een krachtig preventiemiddel tegen spijt. Je staat door caoching stil bij wat je nodig hebt om ten volle te kunnen gaan voor jouw keuzes. Je leert anticiperen op situaties waar je later spijt zou van kunnen krijgen. Het is ook goed van jezelf op tijd en stond in vraag te stellen en ook al ben je volgens jezelf al heel goed bezig, er is altijd onderhoud nodig. Het is belangrijk om onszelf gemotiveerd te houden.

Ik heb al genoeg ervaring, een coach kan mij niets meer bijbrengen.

Coaching is niet hetzelfde als advies geven. Coaching gaat over vragen stellen en over je uitdagen om keuzes te maken die echt belangrijk zijn. Niet de coach, maar de coachee is de expert van zijn leven en werkwijze. Als coach help je mee door de juiste vragen te stellen en niet door de antwoorden te geven.

Ik hoef niet gecoacht te worden, ik ken er andere die dat beter zouden doen.

Mensen die deze uitspraak doen beschouwen de andere steeds als oorzaak van problemen. Hierachter schuilt een diepe angst voor mislukkingen, een angst dat je misschien een aandeel hebt in het probleem. Of positief gesteld, hier schuilt de angst voor de verantwoordelijkheid dat je effectief zou kunnen bijdragen tot de oplossing, dat je zelf echt iets kan doen.

Succesvolle mensen hebben geen coaching nodig.

Er zijn best wel wat scharniermomenten in het leven dat het goed is even stil te staan en de balans op te maken.

Iedereen moet maar leren leven met zijn sterktes en zwaktes.

Een coach zal je helpen zoeken naar wat je tegenhoudt om uit te komen voor je sterktes en om te gaan met je zwaktes. Die zoektocht kan je ook alleen maar dan draai je echter dikwijls in cirkels.

Coaching gaat alleen over professioneel functioneren.

Hoe graag we ook willen geloven dat er een verschil is tussen functioneren op het werk en daarbuiten, in de grond gaat het over dezelfde persoon.

In de veilige omgeving die een coachingsomgeving biedt, schuilt een unieke kans. Als je ongenuanceerd kunt zeggen wat je denkt en voelt, in plaats van het te bedekken onder een dikke laag professionalisme, hoe opgelucht zul je je dan niet voelen?

Vakantie en een babbel met vrienden lossen ook al veel op.

Vakantie is heerlijk om te ontspannen maar werkt slechts op korte termijn. Een coach zoekt met jou hoe je de ontspanning ook in het dagelijks leven kan toelaten. Ook een goede babbel met vrienden werkt ontspannend en kost minder dan caoching. Een echte vriend houdt geen feedback achter. Hij spreekt je aan op je gedrag. Hij durft op je vel zitten. Heel waardevol, zo een vriend! Een coach is een goede vriend die nog een stapje verder gaat en aandringt op concrete actieplannen en die niet terugdeinst voor de eerste ‘ja, maar..’.

Wat kan die coach nu meer dan ik?

Een coach is geen betrokken partij in je leven en kan je vragen stellen vanuit een onbevooroordeelde positie. Een coach heeft geen belang bij de uiteindelijke uitkomst.

Lees een boek en je weet evenveel!

In een boek maak je kennis met andere invalshoeken en inzichten, maar je beleeft ze nog niet. Kennis uit boeken werkt alleen maar als je er ook iets mee doet. Het is zeker een begin tot bewustwording maar het is niet krachtig genoeg om een situatie ook anders te benaderen. De ware effecten van coaching ervaar je als je ermee aan de slag gaat.

Coaching is soft, niet tastbaar. Dus werkt het niet.

Bij coaching is het niet alleen belangrijk om de coachee te ondersteunen maar is het even belangrijk om te dienen als een kritisch klankbord, de dingen in vraag te stellen en aan te dringen op actie. Coaching zelf is niet tastbaar, dat klopt. De resultaten zijn wel zichtbaar en voelbaar.

Remmende angsten

Er bestaat nog een taboe rond het inschakelen van een coach. Gecoacht worden vraagt moed en durf. Je blinde vlekken onder ogen te zien. Uit je comfortzone treden. Verantwoordelijkheid opnemen. De wil en durf tonen om te veranderen, om je omgeving te beïnvloeden.

Het is heel normaal angst te hebben voor verandering en alles wat dat met zich meebrengt. Veranderen gebeurt op de grens tussen comfort en discomfort.

Het is ook beangstigend een spiegel voorgehouden te krijgen. In elke fase van ons leven veranderen dingen. Onze gedachten en ons zelfbeeld blijven soms hangen in een vroegere fase. We zien dat zelf niet. Die blinde vlekken met bijbehorend onaangepast gedrag, spelen ons soms parten.

We zijn ook bang om te kijken naar onze mindere kanten. Een coach kan die kantjes bepreekbaar maken.

Het is ook heel wat om jezelf te laten zien zoals je bent. Het is dan ook normaal dat we angst hebben dat ons vertrouwen misbruikt wordt.

De diepere betekenis van angst ligt in een universeel verlangen naar aanvaard te worden zoals we zijn, erkend te worden voor onze krachten en talenten, erbij te horen, bijdragen te leveren die zinvol zijn, gelukkig en blij te kunnen zijn.

We doen veel moeite om deze verlangens ingevuld te krijgen en toch lopen we daarin vast.

We redeneren vaak als de boer die altijd in hetzelfde tractorspoor rijdt op de weg naar zijn akker: door steeds dezelfde weg te nemen wordt dat spoor steeds dieper en wordt het quasi onmogelijk nog een ander spoor te kiezen. Iedereen zit vol van dergelijke ‘mentale karrensporen’ of anders gezegd overtuigingen.

Niets mis mee, overtuigingen zijn een degelijke basis om iets aan te pakken. Alleen veranderen de dingen rondom ons constant en vereisen ze dus regelmatig een bijstelling.

Coaching ondersteunt je in het realiseren van je volle potentieel. Eens je in beweging komt, verandert er veel rondom jou en binnen jezelf. Je gooit je lasten van je af, luistert meer naar innerlijke verlangens zonder daarbij anderen te kwetsen.

Ben ik de juiste coach voor jou?

Een goede coach…

  •      heeft een goed evenwicht tussen luisteren en praten.

  •      heeft een energieniveau dat jou in beweging kan brengen.

  •      kan iets over zichzelf vertellen dat jou ook boeit.

  •      zorgt ervoor dat je je veilig genoeg voelt om je vertrouwen te geven.

  •      kan begrip opbrengen maar toch uitdagen.

  •      doorliep zelf een leerproces.

  •      maakte zelf al nieuwe keuzes en deed dat heel bewust.

  •      werd of wordt zelf gecoacht.

  •      kan een spiegel zijn zonder de waarheid in pacht te hebben.

  •      beseft dat verandering niet evident is.

  •      is niet betuttelend.

  •      kan gelijkwaardig blijven.

Je vindt een antwoord op deze vragen op mijn sociale media, binnenkort ook op de website en natuurlijk gewoon door even te bellen. (0479/297284)

Ik wens jou een mooi coachingstraject en veel geluk met de eerste stap!

Soetkin

Vorige
Vorige

"Je kunt als mens op twee manieren veranderen."